0299-428 059 / 06-55395745 info@12move-fysiotherapie.nl

Menu

Dry Needling

 dry-needling

Wat is Dry needling?

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt zich op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat . Met dry needling worden myofasciale triggerpoints ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier.

Wat is een Myofasciale triggerpoint?

Een triggerpoint is een verkrampte plek in een spier, dat naast lokale drukpijn ook pijn op afstand kan veroorzaken. Dit is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt was waar wij de oorzaak van de pijn vaststellen.

Spierverhardingen kunnen zich uiten in?

  • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
  • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
  • Verminderde kracht in de spier
  • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  • Hoofdpijn

Hoe kunnen ze ontstaan?

  • Acuut door een verkeerde beweging of een ongeluk
  • Chronisch door een langdurig verkeerde houding of overbelasting
  • Overbelasting bij sporters
  • Langdurige afwezigheid van bewegingen bv. door gipsverband
  • Psychologische factoren zoals stress, vermoeidheid, depressie en onrust

Wat doet de fysiotherapeut eerst?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijn geven en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

De behandeling

De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen d.m.v dry needling. Via gericht prikken met en naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken.

Hoe voelt het aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet.Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant.Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand.Daarna ontspant de spier zich meestal direct.Het kan ook voorkomen dat u wat kan gaan zweten en dat u zich even naar of vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Wat gebeurd er daarna?

U krijgt oefeningen voor thuis mee om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te behouden. Van de dry needling kunt u enkele dagen wat spierpijn houden.

Kosten

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling hieronder. Wij brengen eenmalig 2 euro in kosten omdat de materialen niet vergoed worden door de verzekering.